5 tips om gaatjes te voorkomen

Gaatjes (cariërs)

Heb jij wel eens last van gaatjes? In onze nieuwe blog geven wij je 5 tips om gaatjes te voorkomen. Gaatjes in je tanden wordt ook wel tandbederf (cariës) genoemd. Cariës is een aandoening van het gebit, deze aandoening wordt veroorzaakt door bacteriën die in tandplak aanwezig zijn. Tandplak bestaat voor meer dan 70% uit bacteriën en verder uit voedselresten in combinatie met stoffen die van nature in het speeksel voorkomen. De mond zit vol met bacteriën dus er wordt ook veel tandplak aangemaakt. Gaatjes treden op wanneer de bacteriën suikers afbreken tot zuren. Deze zuren beschadigen in eerste instantie het glazuur, maar als er al wat beschadigingen in het tand oppervlak aanwezig zijn, dan kunnen de zuren gaatjes gaan veroorzaken in tanden en kiezen. Tandbederf wordt voor een groot deel beïnvloed door voeding en gebitsverzorging. Suikers, te veel eetmomenten of een slechte mondhygiëne zijn vaak de boosdoeners. Maar ook erfelijkheid heeft invloed op de vatbaarheid van de tanden voor gaatjes. Zowel kinderen als volwassenen kunnen gaatjes krijgen. Er zijn drie verschillende plekken waar tandbederf en gaatjes kunnen voorkomen: het dauwoppervlak van de tanden, tussen de tanden en op het worteloppervlak van de tanden. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om gaatjes te voorkomen.

5 tips om gaatjes te voorkomen

Poets goed je tanden

Poets minimaal twee keer per dag je tanden, bij voorkeur met een fluoride-tandpasta. Waarom fluoride? Fluoride maakt je tandglazuur harder en dat zorgt er weer voor dat je minder snel last krijg van gaatjes. Denk er ook aan om je tandenborstel regelmatig te vervangen. Wanneer jouw tandenborstel er versleten uitziet is vervanging zeker nodig. Wij adviseren je tandenborstel om de drie maanden te vervanger. Hoe nieuwer de borstelharen zijn, hoe meer tandplak de tandenborstel kan verwijderen!

Extra verzorging

Kies voor extra verzorging. We verzorgen onze huid ook met extra crèmes, dus waarom onze tanden niet? Maak gebruik van een mondspoeling met fluoride na het tandenpoetsen en flos dagelijks tussen je tanden om tandplak te verwijderen. Met flosdraad kun je op plekken komen waar je met je tandenborstel niet bij kan.

Gezond voedingspatroon

Ga voor een gezond voedingspatroon. Probeer suikerhoudende voeding en dranken, zetmeel en zuur zo veel mogelijk te vermijden. Eet gevarieerd en gezond, voor een sterk gebit heb je voldoende vitamines en mineralen nodig. Zorg er ook voor dat je niet meer dan 7 eetmomenten per dag hebt. Dat moet lukken toch?

Voldoende speekselproductie

Bacteriën voelen zich het meeste thuis in een droge mond. Daar hebben bacteriën de meeste kans om gaatjes te veroorzaken. Zorg ervoor dat je voldoende speeksel produceert. Is dat niet het gevoel? Dan zijn er diverse hulpmiddelen om de speekselproductie op gang te helpen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een spray of suikervrije kauwgum en snoepjes.

Bezoekje aan de tandarts of mondhygiënist

Het dringende advies is om met een gezond gebit twee keer per jaar een bezoekje te brengen aan de tandarts of mondhygiënist te brengen. Gewoon voor een routinereiniging en controle. Preventieve tandheelkunde noemen we dat. Héél belangrijk om een gezond gebit goed te onderhouden.

Wat vond jij van deze 5 tips om gaatjes te voorkomen? Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Benieuwd naar meer handige informatie en tips? Lees hier meer!