Hoe moet ik mijn kunstgebit verzorgen?

Hoe moet ik mijn kunstgebit verzorgen? Een vraag die wij vaak voorbij zien komen. Net als je mond, heeft een kunstgebit ook de juiste verzorging nodig. Wanneer je jouw kunstgebit zorgvuldig verzorgd en dat ook goed onderhoud kun je er uiteraard langer plezier van hebben. Bovendien voorkom je dat bacteriën de kans krijgen om vervelende klachten te veroorzaken. Als je het kunstgebit en de mond niet regelmatig schoonmaakt, blijven er voedselresten en tandplak achter. Als de voedselresten en tandplak niet tijdig verwijderd worden, kan het tandvlees gaan ontsteken, ontstaat er een onaangename geur en andere nare klachten. Maak je gebruik van kleefpasta? Dan is het extra belangrijk dat je de mond én het kunstgebit vaak reinigt. Reinig je kunstgebit in ieder geval na iedere maaltijd!

Voorzorgsmaatregelen

Er zijn een aantal voorzorgsmaatregelen die je moet treffen voordat je aan de slag gaat met het schoonmaken van het kunstgebit. Spoel het kunstgebit eerst goed schoon voor je aan de slag gaat met poetsen. Gebruik bij het schoonmaken nooit warm water, dan kan het kunstgebit kromtrekken. Gebruik ook geen agressieve schoonmaakmiddeltjes zoals bleek, dit kan zelfs het gevolg hebben dat de roze delen van het kunstgebit wit worden. Dat wil je natuurlijk voorkomen! Het is belangrijk dat het kunstgebit niet uit je handen kan glippen tijdens het schoonmaken, dan valt het kapot. Vul de wasbak met water, geen warm water! Of leg er een handdoek in, je kunt dan het kunstgebit daarboven schoonmaken.

Hoe poets ik mijn kunstgebit?

Maak je al gebruik van een speciale protheseborstel? Uitstekend! Maak je nog geen gebruik van een speciale protheseborstel? Dan wordt het tijd. Een protheseborstel heeft extra lange en sterke borstelharen welke voor een effectieve reiniging zorgen van het kunstgebit. Vergeet niet om op tijd en regelmatig de protheseborstel te vervangen zodat bacteriën geen kans krijgen om zich te nestelen in de borstel. Gebruik bij het reinigen van het kunstgebit géén tandpasta, tandpasta schuurt en dat zorgt voor kleine beschadigingen waar bacteriën gemakkelijk in blijven hangen. Bovendien wordt het oppervlak ruw en kunnen tandplak, tandsteen en aanslag zich hechten aan het kunstgebit. Reinig het kunstgebit met zeep, denk hierbij bijvoorbeeld aan een stuk groene zeep of een zachte natuurlijke zeep. Vergeet tijdens het poetsen van de mond en het kunstgebit ook niet het gehemelte en de tong mee te nemen. Hoe herken je een schoon kunstgebit? Een schoon kunstgebit voelt glad aan!

Waar bewaar ik mijn kunstgebit ’s nachts?

Je kunt je kunstgebit ’s nachts het beste uit je mond halen, zonder kunstgebit kan je mond ’s nachts tot rust komen, beschadigt je tandvlees niet en kun je niet onbewust knarsetanden. Je kunt het kunstgebit bewaren in een afgesloten bakje zonder water of met koud/lauw water maar gebruik geen bruistabletten en andere producten.

Hoe moet ik mijn kunstgebit verzorgen? Als je op de juiste manier je kunstgebit verzorgd en bovengenoemde tips meeneemt, gaat jouw kunstgebit vijf tot zeven jaar mee. Heb je nog vragen voor ons? Neem dan gerust contact met ons op. Benieuwd naar meer informatie en handige tips? Lees meer!