Een kunstgebit voor ouderen; waar moet je op letten?

Een kunstgebit voor ouderen; waar moet je op letten?

Wanneer het tijd is voor een kunstgebit, kan het best zijn dat de persoon in kwestie een flinke drempel over moet. Dit wordt immers alleen aangeraden als het gebit echt niet meer te redden valt en er geen andere optie meer is. Dat lijkt heel heftig, maar tegenwoordig is de mondzorg zo ontzettend goed dat je het verschil bijna niet hoeft te zien of te merken. Toch zijn er wel wat verschillen wat betreft mondzorg, waar we graag de aandacht op vestigen.

Een bezoek aan de tandarts

Velen vragen zich af of je met een kunstgebit alsnog naar de tandarts moet. Het antwoord hierop is ‘ja’. Hoewel de tanden misschien niet meer van jou zijn, is je tandvlees dat nog wel. Je hebt nog steeds een bepaalde mate van mondhygiëne nodig om je gebit goed te kunnen gebruiken. Eén bezoek aan de tandarts per jaar is in principe voldoende. Zij voeren dan een complete controle uit waarbij het gehemelte, je tong en de slijmvliezen worden bekeken. Zo worden problemen of mogelijke ziektes ontzettend snel opgespoord, waardoor ze direct aangepakt kunnen worden. Daarnaast controleert de tandarts of het gebit nog goed zit en of de cliënt deze nog comfortabel kan gebruiken. Het kan voorkomen dat je naar een specialist moet voor andere zaken wat betreft de gebitsprothese voor ouderen. Een tandprotheticus kan bijvoorbeeld jouw kunstgebit controleren, vooral als deze niet meer goed aansluit of als er problemen met de prothese zijn.

De dagelijkse mondzorg van cliënten

Naast een jaarlijkse controle bij de tandarts is het verstandig om ook de dagelijkse mondzorg in de gaten te houden. Ook als de cliënt een gebitsprothese heeft, vereist deze dagelijkse mondzorg. Hoewel dit bij veel instellingen niet boven aan het prioriteitenlijstje staat, wordt het tijd dat hier verandering in komt. Wij zeggen graag, je kunt beter voorkomen dan genezen, wat in dit geval tweemaal daags poetsen betekent. Mocht je hulp nodig hebben bij het poetsen van de prothese van een cliënt, bekijk dan hier onze poetsinstructie. Hier lees je stap voor stap hoe je met een kunstgebit om moet gaan.

Tandeloze mondzorg

Tot slot willen we de mondzorg van de cliënt aanhalen op het moment dat het kunstgebit verwijderd is. Veel mensen poetsen slechts hun tanden, terwijl er ontzettend veel bacteriën in de mond zelf zitten. Daarom moet de mondholte en het tandvlees ook goed gereinigd worden, wat dus ook geldt voor een cliënt die helemaal geen tanden meer heeft. Het zou natuurlijk wat vreemd zijn om het kunstgebit goed en grondig te verzorgen en te onderhouden, om de mond zelf vervolgens te vergeten. Met een zachte tandenborstel kun je de volledige mond doorpoetsen, waarbij je extra aandacht geeft aan de binnenkant van de wangen. Dit zou eventueel ook kunnen met een sponsstokje of een gaasje gedrenkt in water, als dit voor minder ongemak zorgt bij de cliënt.

Om alles kort samen te vatten willen we je graag op hart drukken dat iedereen minimaal eens per jaar naar de tandarts moet en Idealiter natuurlijk elk half jaar. Ook als de cliënt zelf het erg spannend vindt of weigert te gaan, is aandringen op een tandartsbezoek aan te raden. Veel tandartsen kunnen in zo’n geval ook op locatie langskomen, om de drempel voor de cliënt te verlagen.