Kan het gebruik van medicijnen je tanden aantasten?

Fresh Unieke Mondzorg werkt voornamelijk met kwetsbare doelgroepen, zoals ouderen en mensen met een verstandelijke beperking. Dit maakt ons werk af en toe extra uitdagend, omdat deze groepen vaak te maken hebben met een ander dieet en de bijkomstigheid van meerdere medicijnen. Deze medicatie kan voor wat problemen zorgen wat betreft de gezondheid van het gebit, waardoor er extra zorg nodig is. We leggen graag kort uit waardoor dit komt en wat er nodig is om een gezond gebit te behouden.

Welke medicijnen veroorzaken problemen?

Hoe veroorzaken medicijnen problemen met de huishouding van een gezond gebit? Een logische vraag, omdat veel medicatie vaak direct doorgeslikt wordt. Toch kan juist de medicatie die slechts een seconde contact maakt met je mond erg schadelijk zijn. Zo kan het bijvoorbeeld de aanmaak van speeksel remmen, waardoor je sneller gaatjes krijgt. Speeksel is namelijk een lichaamseigen beschermer tegen gaatjes door het constant schoonspoelen van je gebit. Ook zijn er medicijnen die reflux veroorzaken waardoor je last krijgt van teruglopend maagzuur. Deze zuren zijn ontzettend schadelijk voor je gebit en kunnen tanderosie veroorzaken. Sommige medicatie kan tandvleeshyperplasie teweegbrengen, wat betekent dat het tandvlees opzwelt en hierdoor over de tanden heen groeit. Het schoonhouden hiervan is knap lastig en vraagt dan ook om een uitgebreide verzorging. Tot slot zijn simpele middelen als hoestsiroop flinke boosdoeners vanwege de hoge dosis suiker, wat direct invloed heeft op het tandglazuur.

Wat kun je ertegen doen?

Je kunt natuurlijk niet zomaar stoppen met het gebruik van de medicijnen om je gebit te redden. Helaas werkt het niet zo. Het is ten eerste cruciaal om de informatie over je medicijngebruik te delen met je tandarts, zodat hij of zij op de hoogte is van de eventuele problemen die kunnen ontstaan. Extra zorgvuldigheid van de tandarts of tandheelkundige is hierdoor een vereiste, zodat mogelijke complicaties direct opgespoord en tegengegaan kunnen worden. Daarnaast is er goede verzorging van de patiënt nodig, waarbij de tanden regelmatig gepoetst worden en er goed geflost wordt. Fresh Unieke mondzorg kan steun bieden bij de dagelijkse verzorging, door niet alleen de patiënten maar ook de thuiszorg goed op te leiden. Tot slot kan een arts kijken of de medicatie problemen veroorzaakt met het gebit en mogelijk een andere variant van de medicatie voorschrijven. Dit ligt natuurlijk compleet aan de medicatie en de reden van gebruik, dus dit is geen standaardoplossing.

Voorkomen in plaats van genezen

Een goede verzorging van de tanden kan de fundering zijn van een gezond gebit. Bij elke kwetsbare groep die Fresh Unieke Mondzorg behandelt is het van belang om een gezond gebit te behouden, om de kwaliteit van leven te waarborgen en zo hoog mogelijk te houden. Middels de poetsinstructie kan elke cliënt de eigen tanden zo goed mogelijk verzorgen, waardoor een bezoek aan of van de tandarts een stuk prettiger ervaren kan worden. Het voorkomen van problemen is een stuk gemakkelijker dan het genezen ervan en dit gaat een stuk soepeler als de tandarts op de hoogte is van het medicijngebruik. Bij twijfel is het vermelden hiervan altijd de beste optie. Jouw tandarts kan je direct vertellen of er problemen kunnen ontstaan.