Mondgezondheid en algemene gezondheid van de mens

Wat is de relatie tussen de mondgezondheid en de algemene gezondheid van de mens? De mond is in feite de confronterende spiegel van de algemene gezondheid. Bacteriën in de mond kunnen in de bloedbaan terecht komen en dat zorgt voor een verhoogd risico op verschillende lichamelijke klachten en zelfs ziektes. Er zijn diverse onderzoeken gedaan én verbanden gelegd tussen de mondgezondheid en diabetes mellitus, hart- en vaatziekten, reumatoïde artritis, overgewicht, zwangerschapscomplicaties, chronische nierinsufficiëntie en longziekten. Ook is er uit onderzoek gebleken dat mensen met een slechte mondhygiëne een hoger risico lopen om hersenaandoeningen zoals dementie en de ziekte van Alzheimer te ontwikkelen, dit komt met name veel voor bij ouderen. In de mond worden veel aandoeningen als eerste zichtbaar, bijvoorbeeld in de vorm van vervelende pijnklachten, nare wondjes en ontstekingen. Het tijdig ontdekken van mondklachten is daarom dan ook erg belangrijk, zo kun je verdere lichamelijke klachten vroegtijdig inzien en in sommige gevallen zelfs voorkomen.

Met name veel ouderen hebben te maken met verschillende mondklachten. Naast bepaalde eetgewoontes en mondverzorging heeft helaas het ouder worden ook grote en vaak negatieve invloed op het gebit. Klachten als tandvleesontstekingen, aandoeningen van de slijmvliezen, tandbederf en zelfs tandverlies en verlies van kauwkracht komen veel voor. Alle mondklachten zijn vaak wel te verwijten aan iets, bijvoorbeeld een slechte mondgezondheid, verkeerde eetgewoontes, gebrek aan aandacht voor het gebit enzovoort. Tandenverlies en verlies van kauwkracht kunnen te maken hebben met een verminderd functioneren van de hersenen en de geheugencapaciteit, hier kun je zelf natuurlijk weinig aan doen. Toch zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen voor een goede mondgezondheid en daarmee ook een goede algemene gezondheid, dat geldt voor zowel jongeren als ouderen.

Wat kan je zelf doen voor een goede mondgezondheid en goede algemene gezondheid?

  • Poets het gebit goed! Door het gebit dagelijks goed te reinigen blijven tanden, kiezen en tandvlees gezond. Je voorkomt dan zowel gaatjes als ontstekingen in het tandvlees. Poets bij voorkeur tweemaal per dag en poets minimaal twee minuten;
  • Maak gebruik van tandenstokers, ragers of flosdraad en mondwater in milde vorm;
  • Houd een gezond voedingspatroon aan. Wij adviseren om een vast aantal eet- en drinkmomenten aan te houden per dag en niet te veel suiker te nuttigen. Een goed ontbijt, lunch, avondeten en maximaal vier tussendoortjes per dag. Op deze manier blijven de zuuraanvallen op het gebit beperkt;
  • Bezoek regelmatig de tandarts voor een periodieke controle;
  • Houd de tandarts goed op de hoogte van je algemene gezondheid en eventuele medicijnen, medicijnen kun je indien nodig meebrengen tijdens je bezoek aan de tandarts.

De tandarts kan helpen bij een goede mondgezondheid en daarbij een goede algemene gezondheid. De organisatie van Fresh Unieke Mondzorg verzorgt mobiele mondzorg voor ouderen en kwetsbare mensen die niet meer mobiel zijn en/of wonen in een (zorg)instelling. Onze professionele en deskundige tandartsen kunnen langskomen op locatie! Benieuwd naar meer informatie en handige tips? Lees hier meer!