3 redenen waarom de mondzorg van ggz-cliënten uiterst belangrijk is


De mondzorg van GGZ-cliënten staat er bijna om bekend dat deze niet bijzonder goed is. Veel zorginstellingen hebben weinig aandacht voor de status van het gebit van hun cliënten. Dit kan meerdere oorzaken hebben, bijvoorbeeld door onderbezetting of omdat het een vrij uitdagende groep is om goede mondzorg te kunnen bieden. Toch mogen we deze groep niet beperken in kwalitatief goede mondzorg. Er zijn een aantal redenen waarom, welke we graag toelichten.

Risico complicaties rest van het lichaam

Wanneer de mondzorg genegeerd wordt of niet de aandacht krijgt die het verdient, kan een persoon meerdere fysieke klachten oplopen. Dit kan variëren van kleinere complicaties zoals ontstoken tandvlees tot longziekten, hart- en vaatziekten en kan zelfs resulteren in het overlijden van de cliënt. Uiteraard wil je dit voorkomen, wat start bij de juiste mondzorg.

Extra aandacht vanuit de organisatie

Onderzoek binnen deze doelgroep heeft uitgewezen dat nog niet eens de helft de juiste mondzorg ontvangt die zij nodig hebben. Dat betekent dat ze hooguit eens per jaar naar de tandarts gaan of in het ergste geval, helemaal nooit. Hierdoor komen ze ontzettend veel aandacht tekort op het medische vlak, maar ook persoonlijke aandacht. Verpleegkundigen zijn vaak te druk met alle andere taken en zaken waar zij zich mee bezig moeten houden, waardoor mondzorg onderaan het prioriteitenlijstje staat. Daar kunnen verpleegkundigen en zorgverleners zelf natuurlijk niets aan doen, maar dit zou vanuit de instelling en opleidingen van het personeel meer aandacht mogen krijgen.

Specifieke aandacht per cliënt

Vele zorgprofessionals weten uit ervaring dat GGZ-cliënten niet altijd de waarheid spreken over hun medische dossier. Dat gebeurt niet uit kwade intenties, maar veel cliënten vinden het ontzettend eng om naar een professional te gaan of weten niet goed wat hun eigen gegevens zijn. Hierdoor kunnen ze verkeerde medische gegevens delen, welke helemaal niet voor hen van toepassing zijn. Het is daarom verstandig om ook altijd een arts van de instelling mee te nemen naar een afspraak, die inzicht heeft in het medische dossier. Zo weet je zeker dat de cliënt de juiste mondzorg ontvangt.

Slechte gewoontes

Tot slot is er nóg een reden waarom mensen met een psychiatrische achtergrond goed in de gaten gehouden moeten worden wat betreft de mondzorg. Deze groep heeft vaak al een ongezonder patroon wat betreft voeding dan de gemiddelde mens, omdat velen vaker alcohol, tabak, drugs en suiker binnenkrijgen vanwege mentale problemen. Al deze voedingsmiddelen hebben een ontzettend slechte invloed op de gezondheid van het gebit en tandvlees. Alleen om die reden zouden ze al meer aandacht moeten krijgen wat betreft de mondzorg, laat staan dat deze groep – zoals eerder genoemd – al te weinig aandacht krijgt.

Fresh Unieke Mondzorg biedt enkel geschikte mondzorg op maat, vooral als het gaat om cliënten uit de GGZ. Wij overleggen graag met de arts van het verpleeghuis of de instelling, zodat we precies weten wat er nodig is voor een gezond gebit van de cliënt. Daarnaast kunnen we bijscholing bieden aan de zorgverleners, zodat er meer aandacht besteed kan worden aan dagelijkse mondzorg.