Mondzorg voor ouderen

Mondzorg krijgt in de ouderenzorg vaak onvoldoende aandacht. Maar hoe komt dat? En hoe kun je ervoor zorgen dat mondzorg voor ouderen in bijvoorbeeld een zorginstelling op een goede manier en beter wordt geïmplementeerd?

Ongeveer acht van de tien ouderen in een verpleeghuis, hebben een slechte mondgezondheid door te weinig of de verkeerde mondzorg. Naar mate je ouder wordt kan er veel veranderen in de mond. Denk hierbij aan tandbederf, ontstekingen van het tandvlees en kaakbot of aandoeningen van de slijmvliezen door bijvoorbeeld ziektes of medicatie. Juist daarom is het erg belangrijk dat men de juiste mondzorg krijgt. Ongeveer driekwart van de ouderen in Nederland, boven de 65 jaar draagt een volledige of gedeeltelijke gebitsprothese (kunstgebit). Het is heel belangrijk dat je ook met een gebitsprothese naar de tandarts blijft gaan en dat je de juiste mondzorg krijgt, maar dit wordt vaak vergeten. Wij delen graag een aantal tips voor mondzorg voor ouderen.

Tips voor de juiste mondzorg voor ouderen

Poets goed de tanden

Het is belangrijk om twee keer per dag de tanden te poetsen. Indien je een gebitsprothese hebt, kun je als het niet anders kan, ook één keer per dag poetsen en na iedere maaltijd het gebit schoonspoelen met water. Gebruik voor je gebit een speciale prothese/gebitsborstel. Als iemand zelf de tanden niet goed meer kan poetsen kan een verzorgende, mantelzorger of de thuiszorg helpen. Poets niet te hard en vergeet het tandvlees niet mee te nemen om ontstekingen aan het tandvlees te voorkomen. Bij ouderen met een verhoogd risico op tandbederf kan eenmaal per dag het gebruik van een mondspoelmiddel aanbevolen worden, gebruik dit enkel op advies van de tandarts of mondhygiënist.

Welk type tandenborstel is het meest geschikt?

Men denkt vaak dat tandenpoetsen met een harde tandenborstel zorgt voor een schoner gebit. Echter is dit een fabel, het werkt juist averechts. Met een zachte tandenborstel maak je het gebit juist beter schoon. Bovendien blijft het tandglazuur beter intact. Bij voorkeur een elektrische tandenborstel gebruiken, een elektrische tandenborstel verwijderd meer tandplak dan handtandenborstels. Bovendien is dit voor ouderen gemakkelijker in gebruik, je hoeft je handen niet veel te bewegen. Let op; ouderen die op een PG-afdeling wonen kunnen de trillingen als onprettig ervaren.

Gebitsprothese ’s nachts bewaren

Een gebit in een glaasje water, we hebben het allemaal wel eens gezien denk ik? Maar helaas is dit niet de juiste manier om je gebitsprothese te bewaren. Een gebitsprothese moet droog en in een afgesloten bakje worden bewaard. In het water gaan bacteriën en schimmels zich aan de gebitsprothese hechten. Dat is juist wat we willen voorkomen.

Bezoek regelmatig de tandarts

Het advies is om minimaal twee keer per jaar voor controle naar de tandarts of mondhygiënist te gaan. Dat geldt ook voor mensen met een gebitsprothese, hen wordt geadviseerd om minimaal één keer per jaar de tandarts te bezoeken. Zo kunnen mondziekten vroegtijdig worden ontdekt, je kunt beter voorkomen dan genezen! Is het niet mogelijk om een tandarts te bezoeken door lichamelijke omstandigheden? Er zijn tandartsen die langs kunnen komen op locatie, zoals wij doen bij Fresh Unieke Mondzorg.

Met deze tips voor mondzorg voor ouderen zorgen we er samen voor dat mondzorg in de ouderenzorg meer aandacht krijgt. Zo kunnen we mondzorg voor ouderen die nog thuis wonen of in een zorginstelling wonen verbeteren. Benieuwd naar meer handige informatie en tips? Lees hier meer!