Waarom is mondzorg zo belangrijk bij ouderen en kwetsbare mensen?


Veel ouderen en kwetsbare mensen kunnen niet gemakkelijk zelf hun gezondheid op peil houden. Ze hebben hier wat hulp bij nodig en ze slechts voorzien van alle benodigdheden volstaat hierbij niet. Je kunt hen niet zomaar een tandenborstel en tandpasta geven en ervan uitgaan dat het zo wel goed komt. Of je nu als zorgpersoneel in een verzorgingstehuis functioneert of je als kind van je zelfstandig wonende ouder het allemaal wat in de gaten wilt houden; we geven graag enkele tips om complicaties door slechte mondzorg te voorkomen. Waar moet je op letten bij deze groepen en wat kan er gebeuren als de kwaliteit van de mondzorg achterwege blijft?

Complicaties door slechte mondzorg

Net zoals dat voor iedereen geldt, is het het beste als ouderen en kwetsbaren twee keer per dag hun tanden goed poetsen. Daarnaast moeten overtollige etensresten verwijderd worden met flosdraad of ragertjes, om irritaties te voorkomen. Uiteraard wordt er ook voor deze doelgroepen voorgeschreven om minstens twee keer per jaar op controle te komen bij de tandarts. Wanneer het gebit van ouderen of kwetsbare personen niet goed onderhouden wordt, kunnen er meerdere complicaties optreden. Denk hierbij aan minder ernstige complicaties zoals een slechte adem tot aan heftige complicaties waaronder aantasting van de zenuwen door tandbederf. Ontzettend veel ontstekingen kunnen ontstaan wanneer er te veel bacteriën in de mond achterblijven. Aangezien de mond constant vochtig blijft is dit een ideale plek voor bacteriën om zich te nestelen, waardoor het van kwaad naar erger zal gaan.

De gevolgen van de complicaties

Er zijn een hoop gevolgen als het aankomt op slechte mondzorg. Niet alleen kunnen complicaties zoals hierboven genoemd optreden, maar dit kan nog veel grotere problemen veroorzaken. Als iemand pijn ervaart tijdens het eten, kan dit zomaar resulteren in ondervoeding. Elke keer dat ze eten kost het te veel moeite en pijn, waardoor het plezier van een maaltijd er niet meer is en eten minder en minder gedaan wordt. Ook kan iemand een flinke infectie oplopen in de mond, wat kan resulteren in een ontsteking in bijvoorbeeld de longen. Juist deze kwetsbare groepen kunnen zo’n infectie niet gemakkelijk opvangen, dus is het belangrijk om ze hiervoor te behoeden.

Wat kun je doen?

Het kan erg lastig zijn om juist deze kwetsbare groep in de gaten te houden, aangezien je ze ook niet het gevoel wilt geven dat je ze aan het controleren bent. Als ouderen nog zelfstandig wonen kun je bijvoorbeeld als zoon of dochter eens meegaan naar de tandarts, om te checken hoe het gebit ervoor staat. Veel ouderen zullen – vaak uit schaamte – niet toegeven dat ze al een tijdje niet zijn geweest voor controle of geven hierna niet aan dat er problemen zijn met het gebit. Je kunt de tandarts vragen stellen waar zij zelf niet aan denken, puur om ze verder op weg te helpen. Als ze niet zelfstandig wonen, maar bijvoorbeeld in een verzorgingstehuis, kan het ook geen kwaad om het eens na te vragen bij het zorgpersoneel. Wat extra aandacht naar dit onderwerp kan namelijk echt geen kwaad, omdat mondzorg er nog te vaak bij inschiet vanwege andere taken.

Fresh staat je heel graag bij in de goede mondzorg van ouderen en kwetsbare mensen. Mocht je meer informatie nodig hebben om beter te kunnen handelen, dan kun je hier meer over onze werkwijze lezen.