Wat zegt je tong over jouw gezondheid?

Tong gezondheid

Tong gezondheid! Wat zegt je tong over jouw gezondheid? Wij vertellen het je graag in onze nieuwe blog. Je tong zegt veel over jouw gezondheid. De kleur van je tong, de grootte en de structuur van je tong geven veel prijs over jouw gezondheid. Wij vertellen je hoe een gezonde tong er uitziet en wat de verschillen zijn in tegenstelling tot een ongezonde tong.

Wat zegt je tong over jouw gezondheid?

Over het algemeen is een gezonde tong roze van kleur en heeft het kleine knobbeltjes (papillen). De grootte van je tong is gezond wanneer je tong goed in jouw mond past en je er geen last van hebt. Bekijk ook de onderkant van je tong. Aan de onderkant zie je twee grote aders, deze zijn bij een gezonde tong goed zichtbaar maar niet paars of opgezwollen.

Echter zijn er ook andere kleuren die je tong kan hebben. Een witte tong kan wijzen op bacteriën in de mond die worden veroorzaakt door roken, dehydratatie of slechte mondhygiëne. Dit geldt ook voor een geel laagje op je tong. Is niet alleen jouw tong geel? Maar ook je huid en je ogen? Dan kan het zijn dat je aan geelzucht lijdt. Een zwarte (of grauwe) tong kan voorkomen vanuit een gele tong waar niets aan wordt gedaan. Is je tong felrood van kleur? Dan kan het zijn dat je vitamine B- tekort hebt of bloedarmoede.

De structuur van je tong moet licht bobbelig aanvoelen. Voel jij kleine haartjes op jouw tong? Dat gaat meestal gepaard met een witte, gele of zwarte verkleuring van de tong. Vaak is dit een teken dat er veel bacteriën aanwezig zijn in de mond. Langdurig gebruik van bepaalde medicatie (antibiotica) kan hier ook voor zorgen. Heb jij vlekken en ruwe plekken op je tong? Dit komt meestal door voeding of alcoholconsumptie, dit is dan ook niet zorgwekkend. Is jouw tong erg glad en bleek? Dat wordt vaak veroorzaakt door ijzertekort, bloedarmoede of vitamine B-tekort. Is jouw tong gekarteld aan de zijkant? Dan kan je gal en/of leverfunctie ontregeld zijn.

Bij sommige mensen is de tong groter dan normaal, dit kan als erg vervelend worden ervaren. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat je twee keer op dezelfde plek op je tong bijt. Of omdat je jouw tong hebt verbrand. Deze zwelling neemt weer af. Het kan ook komen door een allergische reactie. Zwelt jouw tong zo erg op dat ademen moeilijk wordt? Dan is het noodzakelijk om contact op te nemen met een arts.

Eén van de meest voorkomende redenen voor een gezwollen tong is dehydratatie. Dit gaat gepaard met een droge mond en zeer droge lippen. Verhoog je vochtinname om de zwelling te doen afnemen. Ook een vitaminetekort of een infectie kan ervoor zorgen dat de tong gaat opzwellen. Voeg in dit geval meer fruit en groenten toe aan jouw voedingspatroon, indien dit niet lukt kun je kiezen voor extra voedingssupplementen.

Hoe houd je de tong en gezondheid in balans

Je tong en gezondheid, hoe houd je dit in balans? Een goede mondhygiëne is de eerste stap naar een gezonde tong. Poets je tanden én je tong minstens tweemaal per dag. Bij voorkeur na het tandenpoetsen je mond spoelen met mondwater. Maak gebruik van een tongschraper, superhandig hulpmiddeltje om je tong goed mee te reinigen.  Vermijd héél heet en héél koud voedsel en dranken, alcohol en uiteraard is roken ook een boosdoener. Vermijd met een gevoelige tong zo veel mogelijk suiker en zout.

De tandarts kan helpen bij een goede mondgezondheid en daarbij een goede algemene gezondheid. De organisatie van Fresh Unieke Mondzorg verzorgt mobiele mondzorg voor ouderen en kwetsbare mensen die niet meer mobiel zijn en/of wonen in een (zorg)instelling. Onze professionele en deskundige tandartsen kunnen langskomen op locatie! Benieuwd naar meer informatie en handige tips? Lees hier meer!