Wat te doen bij een droge mond?

Wat te doen bij een droge mond? Wij geven je in deze blog graag een aantal handige tips. Wanneer je last hebt van een droge mond produceer je zelf onvoldoende speeksel om de mond te bevochtigen. Dit wordt ook wel 'xerostomie' genoemd. Veel mensen hebben wel eens last van een droge mond. Dat kan bijvoorbeeld voorkomen wanneer je ’s nachts met je mond open hebt geslapen, door nervositeit, stress en spanningen. Het kan ook voorkomen dat je vrijwel altijd een droge mond hebt wat vervelende problemen veroorzaakt. In dat geval is het van belang om te onderzoeken waar het probleem vandaan komt. Speeksel houdt niet alleen de mond vochtig, maar helpt ook bij het verteren van voedsel, het biedt bescherming tegen tandbederf, voorkomt infecties door bacteriën en het zorgt ervoor dat je kunt kauwen en slikken. Een droge mond kan komen door medicatie maar het kan ook een indicatie zijn voor een andere medische aandoening. Daarom is het belangrijk om dit probleem serieus te nemen, zeker wanneer je hier al langer last van hebt.

Symptomen van een droge mond:

  • Een droog of plakkerig gevoel in de mond;
  • Een brandend en droog gevoel in de mond of op de tong;
  • Problemen of ongemakken bij het kauwen, slikken of spreken;
  • Een slechte adem;
  • Droge lippen, droge keel, infectie van de klieren, of mondzweren;

Wat te doen bij een droge mond?

Drink voldoende water
Zorg ervoor dat je gedurende de dag genoeg drinkt, bij voorkeur 2 liter water per dag. Door voldoende water te drinken help je de mond vochtig te houden. Genoeg water drinken is iets dat we snel vergeten, wanneer je een flesje water bij je houdt drink je automatisch meer. Bovendien weet je dan ook precies hoeveel je al gedronken hebt. Drink naast water alleen suikervrije dranken, vermijd koolzuurhoudende dranken en koffie met cafeïne. Cafeïne kan de mond uitdrogen. Dit geldt ook voor groene thee!

Suikervrije snoepjes of kauwgom
Zuig op suikervrije snoepjes of kauw op suikervrije kauwgom. Zo stimuleer je de speekselproductie en voorkom je dat je mond droog wordt. Bovendien speelt speeksel een belangrijke rol als het gaat om het afweersysteem van de mond en de spijsvertering.

Adem door de neus en niet door de mond
Er zijn verschillende redenen waarom door je neus ademen beter is dan door je mond ademen. Wanneer je ademhaalt door je mond komt er direct lucht in je mond waardoor je mond uitdroogt. Bovendien kun je door mondademhaling last krijgen van chronische verkoudheid en snurkproblemen. Daarnaast is het nadelig voor de ontwikkeling van het gebit. Adem dus door je neus!

Vermijd alcohol en roken
Dat alcohol drinken en roken schadelijk is voor je gezondheid, is algemeen bekend. Maar daarnaast drogen ze de mond uit en verhogen ze de kans op tandvleesontsteking en mondkanker. Wij adviseren bijvoorbeeld ook om een mondspoeling zonder alcohol te gebruiken. Check dit op de ingrediëntenlijst van het product, achter op de verpakking.

Gebruik speeksel stimulerende producten
Er zijn diverse producten op de markt om de speekselproductie te stimuleren. Den hierbij bijvoorbeeld aan een bevochtigingsgel. De gel breng je aan in de mond voor het slapen gaan en zorgt voor een directe en langdurige hydratatie. Een spray, ideaal om gedurende de dag te gebruiken voor directe verlichting tegen een droge mond. Of gebruik speciale tandpasta, mondspoelmiddel of speeksel stimulerende zuigtabletjes.

Blijf je last houden van een droge mond? Neem dan contact op met een tandarts. Onze professionele en deskundige tandartsen kunnen langskomen op locatie. Gebruik maken van onze diensten? Neem dan gerust eens contact met ons op! Benieuwd naar meer informatie en handige tips? Lees hier meer.