Zij aan zij met een mooie lach

Zij aan zij met een mooie lach

Een mooi en gezond gebit is voor de een vanzelfsprekend, maar voor de ander geen prioriteit. Toch willen we allemaal kunnen lachen zonder mondproblemen. Het mobiele mondzorgteam bij Fresh Unieke Mondzorg is daarom op bezoek bij het Leger des Heils Zij aan Zij, waar (jonge) vrouwen worden opgevangen die op straat of in een ongewenste situatie terecht zijn gekomen en begeleiding nodig hebben. We spreken tandarts Henk van Hemert en assistente Jolanda Basten op locatie in Zeewolde waar zij vandaag op vrijwillige basis werken namens Fresh Unieke Mondzorg.

De cliënt centraal

Bij de opvang Zij aan Zij staat de cliënt centraal. De vrouwen hebben hier een veilige en stabiele omgeving om aan hun toekomst te bouwen, vaak met hun kind. “In die mooie toekomst hoort ook een gezond gebit dat nog jarenlang meegaat”, aldus Jolanda. ‘’Deze vrouwen hebben genoeg andere zaken aan hun hoofd en vaak heeft mondzorg dan lage prioriteit. Dat is iets waar wij bij FUM ook rekening mee houden, want ook bij ons staat de patiënt centraal.’’

Alledaagse zaken

‘’Tijdens een bezoek aan de tandarts komt niet alleen mondzorg ter sprake, maar praten we ook van mens tot mens over alledaagse zaken. We willen een vertrouwde ruimte creëren waar ze zich op hun gemak voelen’’, geeft Jolanda aan. En dat blijkt ook uit de positieve reacties die ze terugkrijgen. De vrouwen zijn erg te spreken over de zorg en tips die ze krijgen. Henk is een geduldige en zorgvuldige tandarts en Jolanda een open en sociale assistente. Uiteraard is er af en toe extra aandacht nodig om het belang van een gezonde mond te benadrukken, maar dat mag de gemoedelijke sfeer niet drukken.

Even bijpraten

Zeven consulten en drie vullingen later hebben Henk en Jolanda een korte pauze om even bij te praten. Zij kennen elkaar ook pas sinds vandaag en hebben in de ochtend kort kennis kunnen maken. Ze zijn hier beide vrijwillig om te helpen uit naam van Fresh Unieke Mondzorg. Jolanda komt uit Eindhoven en is in die regio werkzaam als preventie assistent. Sinds juni vorig jaar is zij daarnaast ook als coach werkzaam binnen FUM, waarbij ze andere tandartspraktijken en medewerkers in haar regio ondersteunt met coaching on the job. Henk komt het noorden van het land en werkt als mobiele tandarts eens per week in een verzorgingstehuis in Den Helder. Ondanks dat ze nooit eerder samengewerkt hebben, zijn Henk en Jolanda een prettig duo en al snel goed op elkaar afgestemd.

Goede mondhygiëne belangrijk

Hoewel een goede mondhygiëne belangrijk is voor de algehele gezondheid, ziet niet iedereen noodzaak om op consult te komen. Gelukkig is het mondzorgteam van FUM wel wat gewend en werken ze flexibel. Een veel voorkomende klacht tijdens de consulten is tandsteen, een gevolg van opgehoopte tandplak. ‘’Met een goede mondhygiëne kan dit voorkomen worden, stelt Jolanda. We merken dat ze niet allemaal van huis uit hebben meegekregen hoe je bijvoorbeeld het beste kunt poetsen. Of hoe het nu eigenlijk allemaal werkt in de mond en waar de pijntjes vandaan komen. Dus naast de behandelingen geven we veel poetsinstructies, ook voor de kleintjes. We hopen ze zo ook waar nodig iets bij te leren.’’ Na een poetsinstructie krijgen ze een tandenborstel mee en speciale tandpasta, afgestemd op de fluoridebehoeften van de kleintjes. Iedereen verdient een mooie lach en dat hebben Henk en Jolanda vandaag ook weer goed laten zien.

Benieuwd wat Fresh Unieke Mondzorg kan betekenen voor jouw organisatie? Maak contact met ons of vraag naar de mogelijkheden via 085 - 04 34 806.


Zij aan Zij Zeewolde - vrijwilligersdag
Tandarts Henk van Hemert
Zij aan Zij Zeewolde - vrijwilligersdag
Coach & (paro) preventie assistente Jolanda Basten