Mondzorg in de thuiszorg

Waarom is mondzorg in de thuiszorg zo belangrijk? Uit onderzoek is gebleken dat ruim 80% van de ouderen bij de opname in een verpleeghuis, een matige tot slechte mondgezondheid heeft. Wij vinden het belangrijk dat de mondgezondheid van kwetsbare ouderen wordt verbeterd. Dat problemen eerder worden opgemerkt en we daar sneller op in kunnen spelen. Dat zorgt er bovendien ook voor dat blijvende én ernstige problemen worden voorkomen. Samen met de thuiszorgteams, thuiszorgmedewerkers en hulp van familie kunnen we dit realiseren! Mondzorg in de thuiszorg is noodzakelijk! Wij geven een aantal handige tips voor mondzorg in de thuiszorg. 

Tips mondzorg in de thuiszorg

Hulp bij het poetsen
Hulp bij het poetsen is voor kwetsbare ouderen van belang. Een prettige sfeer, vertrouwde omgeving en comfortabele houding spelen hierbij een grote factor. Neem de tijd, bouw de mondverzorging in stapjes op en neem indien nodig rustmomenten. Zorg ervoor dat jij en jouw cliënt beide comfortabel zitten. Klets met je cliënt en maak tussendoor een grapje, dat zorgt voor een ontspannen sfeer. Verloopt het stroef? Poest je eigen tanden, doe het voor, dat breekt vaak het ijs. Of laat het de cliënt eerst zelf doen, vraag of je het daarna mag controleren en geef complimenten. Bekijk ook eens onze online brochure met poetsinstructies!

Ontdek vroegtijdig problemen
Door de mondgezondheid van je cliënten goed in de gaten te houden ben je op de hoogte van de mondgezondheid van je cliënt. Veel ouderen hebben last van een droge mond, door bijvoorbeeld medicatie. Dit kun je verhelpen door de speekselklieren te stimuleren. Dit kun je doen door de cliënt te laten kauwen op een stukje fruit of suikervrij snoepje. Wanneer het echt problemen met spreken, eten en slikken veroorzaakt is het goed om te kijken naar andere oplossingen zoals een bevochtigende gel. Heb je het idee dat de cliënt andere mondproblemen ervaart? Leg dit dan voor bij de tandarts die is aangesloten bij de thuiszorgorganisatie, dan kunnen zij er verder naar kijken. Door op tijd te handelen kunnen ernstigere klachten voorkomen worden.

Check altijd de tong
De tong zegt héél veel over de mondgezondheid van iemand maar ook over de algemene gezondheid. De kleur van de tong, de grootte en de structuur geven veel prijs over de mondgezondheid en algemene gezondheid. Check daarom ook altijd de tong van de cliënt. Lees onze blog over tong gezondheid en ontdek welke kleur en structuur iets zegt over de gezondheid en mondgezondheid van jouw cliënt.

Fresh Unieke Mondzorg verzorgt mondzorg in de thuiszorg. Mobiele mondzorg voor ouderen en kwetsbare mensen die niet meer mobiel zijn en/of wonen in een (zorg)instelling. We hebben diverse samenwerkingsovereenkomsten afgesloten met thuiszorgorganisaties. Onze professionele en deskundige tandartsen kunnen langskomen op locatie. Gebruik maken van onze diensten? Neem dan gerust eens contact met ons op! Benieuwd naar meer informatie en handige tips? Lees hier meer.