Mondzorg voor ouderen in verpleeghuizen; de aandachtspunten


Slechte mondhygiëne is een veelvoorkomend probleem in verpleeghuizen. Veel ouderen worden lichtelijk aan hun lot overgelaten als het op mondhygiëne aankomt en dat is een kwalijk probleem. Slechte mondzorg kan namelijk voor veel ergere problemen zorgen, zoals problemen met eten of in het ergste geval een dodelijke longontsteking vanwege een infectie. We hoeven u dus niet uit te leggen dat er meer aandacht besteed moet worden aan de mondzorg van ouderen in verpleeghuizen en dat hier een aantal zaken bij komen kijken.

Hulp met poetsen

Veel ouderen hebben moeite met het poetsen van hun tanden. Dit komt vaak doordat de handen en polsen minder soepel zijn, waardoor ze de tandenborstel niet goed kunnen manoeuvreren in de mond. In dat geval kan een elektrische tandenborstel de uitkomst zijn, omdat deze alle poetsbewegingen voor hen doet. Zo kunnen ze gemakkelijker het gebit reinigen zonder problemen. Mochten zij een elektrische tandenborstel niet fijn vinden om te gebruiken in verband met de trillingen, dan is het gebruik van een zachte tandenborstel zeer aan te raden. Dit reinigt het gebit een stuk beter dan een tandenborstel met harde poetsharen en zorgt ook voor minder irritaties. Te hard poetsen met een harde tandenborstel kan namelijk voor wondjes en infecties zorgen, wat ten alle tijden vermeden moet worden.

Hoe reinig je de gebitsprothese?

Ontzettend veel ouderen hebben een gebitsprothese. Hun eigen tanden hebben door de jaren heen de reis niet of onvoldoende overleefd, waardoor ze wat hulp nodig hebben van een kunstgebit. Dit is niets om je voor te schamen en kan een goede oplossing zijn om weer goed te kunnen eten. Toch zijn er maar weinig ouderen met een kunstgebit die deze goed onderhouden, omdat ze simpelweg niet weten hoe ze dit het beste kunnen doen. De prothese wordt in een glas water gezet naast het bed en wordt niet gepoetst of gereinigd. Hierdoor ontstaan er veel bacteriën en kunnen er zelfs schimmels aan de prothese vastgroeien, wat in de ochtend weer in de mond gestopt wordt. Wij hoeven u waarschijnlijk niet te vertellen wat dit betekent voor de mondhygiëne. Maar hoe kun je zo’n gebitsprothese dan het beste reinigen?

Je zou het misschien niet verwachten, maar dit kun je beter niet met tandpasta doen. Hier zit namelijk een soort schuurmiddel in om de tanden lichtelijk te polijsten, wat erg slecht is voor het kunstgebit. Je kunt het beste een drupje afwasmiddel gebruiken en de prothese hiermee poetsen, zodat alle vettigheid en bacteriën verwijderd worden. Vul de wasbak met een laagje water, want als deze uit uw handen glijdt kan de prothese gemakkelijk breken in de wastafel. Hierna spoelt u de prothese grondig af om deze vervolgens droog in een gesloten bakje te bewaren.

Blijf tandarts bezoeken

Iedereen weet eigenlijk wel dat je twee keer per jaar langs de tandarts moet voor controle. Zo kunnen problemen snel opgespoord en verholpen worden, wat erger kan voorkomen. Toch gebeurt het veel dat ouderen niet vaak genoeg naar de tandarts gaan om verschillende redenen. Ze vergeten het, vinden het niet nodig of hebben de mogelijkheid niet om zelfstandig langs te gaan. Toch is het belangrijk – juist voor ouderen – om de tanden regelmatig te laten controleren door een tandarts. Wanneer ze niet in staat zijn om zelfstandig te gaan, kunnen veel tandartsen ook op locatie langskomen voor een controle of behandeling. Dit neemt de drempel direct weg om te gaan, waardoor er een betere kwaliteit van mondzorg geleverd kan worden. De tandartsen van Fresh Unieke Mondzorg kunnen samen met het verpleeghuis een plan opstellen om de bewoners regelmatig te controleren op een schoon gebit.